Du er her: Nyheter

Spelt fra årets avling på plass

Bonde Øystein Fundingsrud fra Fundingsrud gård i Eidsberg har i kveld levert årets første ladning med norsk korn til Holli. Det var til sammen i overkant av 10 tonn førsteklasses spelt av typen Oberkulmer rotkorn, som er den største og mest populære speltsorten blant de som etterspør ekte urkorn.

Kornet er nytresket, og kommer rett fra jordet. Det tømmes ned i tippesjakta hos oss på Holli, og blir deretter tørket. Kornet er klart for produksjon når det har en fuktighet på 13 %. Kornet som kom i dag vil bli benyttet i produksjonen av nye varer over helgen.

Fuktigheten måler vi her på gården, men det sendes også kornprøver til Eurofins i Moss. Der tar de ulike prøver for å måle kornets bakekvalitet. På den måten har vi kontroll på at produktene som kjøres ut fra Holli Mølle er av førsteklasses kvalitet.

På grunn av en kald og våt sommer på Østlandet har svært mye av den konvensjonelle høsthveten fått veldig lavt proteinnivå. Faktisk så lavt som 8 – 9 %. Den skal være på 12 % for å oppnå matkvalitet. Det betyr at det aller meste av høsthveten går til dyrefôr i år.

Vi var derfor svært spente på resultatene av kvaliteten på årets første spelt, som kom nå rett før helgen. Og den holdt mål! Resultatet ble et proteinnivå på 12,6, noe som er bra for spelt. Proteininnholdet og proteinkvaliteten har veldig mye å si for resultatet av baksten, så da gjenstår det bare å få årets avling ut til alle våre kunder.


Tips en venn | Utskrift

Syzweb publiseringsløsning levert av Markedspartner